iskat1973 Oblatany
Powinowactwo z taksówką: taksówkarz
Korporacja: MPT
Otrzymał 8 piw(a)
Wysłany: 10-08-2010, 19:15 Zawieszenie działalności gosp....
Wklejam się z tym tematem do działu absurdu bo dotyczy zus-u. Powaznie sie połamałem i przez 3 miechy nie mogę wsiadać do auta i pracować. Jestem po operacji. Czy można zawiesić działalnośc w swoim urz. gm ( sami powiadamiają zus i us ) bedąc jednocześnie na zwolnieniu lek. ?? Zawieszenie działalnosci = w zusie wyrejestrowaniu ze skladek. Po prostu nie jeżdżę i nie mam nawet na zapłacenie tego jeb....ego zdrowotnego i dlatego się zawiesiłem. I nie wiem czy ten pier....ony zus zapłaci mi tą jałmużnę za zwolnienie lek jesli równocześnie ze zwolnieniem jestem wyrejestrowany ze składek zus.
PS. Zdrowia życzę wszystkim na taksówce bo jesli dotknie was dłuższa absencja to zginiecie z głodu......
Powinowactwo z taksówką: Taxi
Korporacja: ?
Piwa: 123/139 Skąd: Żoliborz
Wysłany: 10-08-2010, 19:21
Szybkiego powrotu do zdrowia. Chyba Cię zmartwie. Jeśli masz zawieszoną działalność to możesz sobie to zwolnienie oprawic w ramke. Niestety.
Spróbuj się dowiedzieć czy w Twoim przypadku czyli zwolnienia szpitalnego nie jesteś zwolniony że składek na czas choroby.
iskat1973 Oblatany
Otrzymał 8 piw(a)
Wysłany: 10-08-2010, 19:45
Przecież nie pracuję i nie mam przychodów i teoretycznie nie mam tych 233 zł. Zapłaciłem ostatnią pełną składkę zus za okres bezpośr. przed operacją i zwolni. lekar. Nie pracuję = nie mam środków do zapłacenia ub. chorobowego.......normalne chyba.
Korporacja: ?
Piwa: 123/139 Skąd: Żoliborz
Wysłany: 10-08-2010, 19:50
Dla nas normalne dla zusu nienormalne. Ich nie interesuje czy zarabiasz czy nie. Masz działalność to płać. Dowiedz się o Twój konkretny przypadek w swoim oddziale.
Jeśli w ostatnim czasie 180 dni, przed rozpoczęciem zwolnienia lekarskiego osoba prowadząca działalność gospodarczą opłaca całe składki ZUS-owskie, w tym chorobowe, ma podstawę aby skorzystać, ze zwolnienia lekarskiego.
Zwolnienie lekarskie trwające miesiąc , najkrócej, albo dłużej niż miesiąc, zwalnia z opłaty w całości składek na ubezpieczenia emerytalne, rentowe, chorobowe i wypadkowe i na Fundusz Pracy.
Składkę na ubezpieczenie zdrowotne płaci się, (a tj, minimalna dla prowadzącego działalność niecałe 240zł), pomimo przerwy spowodowanej chorobą i zasiłkiem chorobowym.
Tak więc, płac tylko 240zł, pobierasz pieniądze ze zwolnienia lekarskiego, w tym czasie nie pracujesz co by wzmocniło twoje zdrowie.
iskat1973 Oblatany
Otrzymał 8 piw(a)
Wysłany: 25-01-2011, 08:25
A czy orientuje się ktoś na jak długo max można zawiesić działalnosść gosp tak by nie skutkowało to odebraniem uprawnień przez urzędasów z Canaletta Podobno pół roku tj. 180 dni a po tym terminie mądrale z Canaletta jeśli dostaną taką informację to odbierają licencję. Prawda to ???????????????????
Tomek Spamer
Powinowactwo z taksówką: taxi
Piwa: 200/187
Wysłany: 25-01-2011, 09:10
Też coś takiego słyszałem.
Inna sprawa ,że chyba nie ma opcji ,żeby Ci z Canaletta do tego doszli.
marek Zainteresowany
Powinowactwo z taksówką: już klient
Wysłany: 25-01-2011, 09:14
Ja zawiesiłem działalność półtora roku temu i zgłosiłem się na canaletta oddać licencję do depozytu. W grudniu zaszłego roku dostałem informację że będzie zabrana licencja ale do dzisiaj żadnych ruchów po stronie urzędu ani moim nie było i cisza.
Działalność zawiesić można na czas bliżej nieokreślony.
pozdro
Marek
_________________ dawny zajebisty 530
Tomek Spamer
Powinowactwo z taksówką: taxi
Piwa: 200/187
Wysłany: 25-01-2011, 09:17
To ten depozyt nie jest na czas nieokreslony?
iskat1973 Oblatany
Otrzymał 8 piw(a)
Wysłany: 25-01-2011, 10:31
Na odwrocie licencji stoi tak:
pkt 2.2 d) Licencję cofa się jeżeli jej posiadacz: zaprzestał wykonywania dział. gosp. objętej licencją,a w szczegolności nie wykonuje,na skutek okoliczności zależnych od niego,transportu drogowego co najmniej przez 6 m-cy
Irek58 Zorientowany
Piwa: 122/188 Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-01-2011, 12:35
iskat1973 napisał/a:
A czy orientuje się ktoś na jak długo max można zawiesić działalnosść gosp tak by nie skutkowało to odebraniem uprawnień przez urzędasów z Canaletta Podobno pół roku tj. 180 dni a po tym terminie mądrale z Canaletta jeśli dostaną taką informację to odbierają licencję. Prawda to ???????????????????
USTAWA z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym
Art. 14a. (dodany zmianą do ustawy o transporcie drogowym z dnia 12 lutego 2010 r.)
1. Przewoźnik drogowy może zawiesić, w całości albo w części wykonywanie transportu drogowego na okres nie dłuższy niż 12 miesięcy.
2. Przewoźnik drogowy zawieszający wykonywanie transportu drogowego jest obowiązany w terminie 14 dni od dnia, w którym rozpoczęty został okres zawieszenia:
1) zawiadomić organ, który udzielił licencji o zawieszeniu wykonywania transportu drogowego; w zawiadomieniu podaje się:
a) okres, na który zawieszono wykonywanie transportu drogowego,
Art. 15. 1. Licencję cofa się:
2) jeżeli jej posiadacz:
d) zaprzestał wykonywania działalności gospodarczej objętej licencją, a w szczególności nie wykonuje, na skutek okoliczności zależnych od niego, transportu drogowego co najmniej przez 6 miesięcy,
2. Cofnięcie licencji w przypadkach określonych w ust. 1 pkt 2 lit. a, b, d oraz lit. e poprzedza się pisemnym ostrzeżeniem przedsiębiorcy, że w przypadku ponownego stwierdzenia naruszenia tych przepisów wszczyna się postępowanie w sprawie cofnięcia licencji. Przepisu nie stosuje się, gdy posiadacz licencji przestał spełniać wymagania, o których mowa w art. 5 ust. 3 pkt 1 lit. a. (tzn. nie spełnia wymogu dobrej reputacji; wymóg dobrej reputacji nie jest spełniony lub przestał być spełniany przez te osoby, jeżeli: zostały skazane prawomocnym wyrokiem sądu za przestępstwa umyślne: karne skarbowe, przeciwko bezpieczeństwu w komunikacji, mieniu, obrotowi gospodarczemu, wiarygodności dokumentów, ochronie środowiska lub warunkom pracy i płacy albo innym przepisom dotyczącym wykonywania zawodu,)
2a.(dodany zmianą do ustawy o transporcie drogowym z dnia 12 lutego 2010 r.)
Przepisu ust. 1 pkt 2 lit. d nie stosuje się, jeżeli przewoźnik zawiadomił organ, który udzielił licencji, o zawieszeniu wykonywania transportu drogowego, w trybie i na zasadach określonych w art. 14a
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum