Notils Zainteresowany
Powinowactwo z taksówką: niee
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 22-12-2011, 16:09 Od ilu lat można zostać kierowcą taxi
Do tej pory było tak, że taksówkarzem mogła zostać osoba która ukończyła 21 lat. Jednak po ostatnich zmianach w przepisach dot. transportu drogowego nie mogę znaleźć zapisu, który zabraniałby wykonywać ten zawód przed 21 rokiem życia. Ogranicza tylko ustawa o ruchu drogowym gdzie kierowca kat. b musi mieć 18 lat - to oczywiste.
Wiem, że dużo się zmieniło w ustawie o transporcie drogowym - zmiany kryterium wiekowego dotyczyły też kierowców kat. d.
Nigdzie nie mogę znaleźć komentarzy na temat, że taksówkarzem można zostać od 18 lat - dlatego chciałbym się dowiedzieć od kompetentnej na ten temat osoby czy taksówkarz może mieć poniżej 21 lat.
Witamy na forum
Czyżby w Grupie Żywiec jakieś redukcje były
Dobrodziej internautów - znany wszystkim "wujek Google" - podpowiada gdzie szukać odpowiedzi na takie arcy ważne pytanie
Mi to zajęło 3 sekundy.
Cytat:
Licencja taksówkarza
– jej posiadanie jest koniecznością, określa to ustawa o transporcie drogowym z roku 2001. Można tam przeczytać, że aby zajmować się transportem na drogach trzeba ukończyć 21 lat
_________________ Błogosławiony ten, który nie mając nic do powiedzenia, nie ubiera tego w słowa ...
Pavulon, jak nie da rady chłopak się wciśnąć na taxi to bedzie dynamicznie latał pomiędzy zleceniami
Niestety ale coraz więcej zwalnianych ludzi będzie szukać chleba na taxi. Jeździć autem każdy potrafi a topografie ogarnie na nawigacji.
Notils Zainteresowany
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 22-12-2011, 19:14
interesujące fragmenty ustawy (z tekstu ujednoliconego na 01.09.2011)
Art. 6. 1. Licencji na wykonywanie transportu drogowego taksówką udziela się przedsiębiorcy, jeżeli:
1) spełnia wymagania określone w art. 5 ust. 3 pkt 1 i 5;
2) zatrudnieni przez niego kierowcy oraz sam przedsiębiorca osobiście wykonujący przewozy:
a) spełniają wymagania określone w przepisach prawa o ruchu drogowym,
b) nie byli skazani za przestępstwa, o których mowa w art. 5 ust. 3 pkt 4, a ponadto za
przestępstwa przeciwko życiu i zdrowiu oraz przeciwko wolności seksualnej i obyczajności,
c) posiadają zaświadczenie o ukończeniu szkolenia w zakresie transportu drogowego
taksówką, potwierdzonego zdanym egzaminem, lub wykażą się co najmniej 5-letnią
praktyką w zakresie wykonywania tego transportu; przerwa w wykonywaniu transportu
drogowego nie może być dłuższa niż kolejnych 6 miesięcy z przyczyn zależnych od nich,
d) spełniają wymagania określone w art. 39a ust. 1 pkt 1-4.
W art. 5 ust. 3 pkt 4 - nic o wieku nie ma,
a 39a ust. 1 pkt 1-4 jest następujący:
Kierowcy wykonujący przewóz drogowy
Art. 39a. 1. Przedsiębiorca lub inny podmiot wykonujący przewóz drogowy może zatrudnić kierowcę, jeżeli osoba ta:
1) ukończyła:
a) 18 lat — w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy, dla którego
wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii:
— C lub C + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną,
— C1 lub C1 + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną przyśpieszoną,
b) 21 lat — w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy, dla którego
wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii:
— C lub C + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną przyśpieszoną,
— D lub D + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną,
— D1 lub D1 + E, o ile przewóz wykonywany jest na liniach regularnych, których trasa nie
przekracza 50 km i o ile kierowca uzyskał odpowiednią kwalifikację wstępną przyśpieszoną,
c) 23 lata — w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy, dla którego
wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii D lub D + E, o ile uzyskał on odpowiednią
kwalifikację wstępną przyśpieszoną;
2) posiada odpowiednie uprawnienie do kierowania pojazdem samochodowym, określone w
ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. — Prawo o ruchu drogowym;
3) nie ma przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy;
4) nie ma przeciwwskazań psychologicznych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy;
art. 39a tak wygląda po nowelizacji z dnia 12 lutego 2010r.
poprzednio wyglądał tak:
Art. 39a.
1. Przedsiębiorca lub inny podmiot wykonujący przewóz drogowy może zatrudnić
kierowcę, jeżeli osoba ta:
1) ukończyła 21 lat;
2) posiada odpowiednie uprawnienie do kierowania pojazdem samochodowym,
określone w ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym;
3) nie ma przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku
kierowcy;
4) nie ma przeciwwskazań psychologicznych do wykonywania pracy na stanowisku
kierowcy;
Dalej nie wiem czy mam racje
Domyślam się, że zajrzałeś na mojego facebooka...
Pracę mam i nie zwalniają mnie, ale nie wiem czy sam nie będę szukał pracy która daje więcej swobody
Powinowactwo z taksówką: Taxi
Korporacja: ?
Piwa: 123/139 Skąd: Żoliborz
Wysłany: 22-12-2011, 19:30
Notils nie musisz tu drukować ustawy o transporcie. My ją znamy. A jak chcesz dowiedzieć się o przepisach dotyczących taksówek do poszukaj tychże a nie w ustawie mówiącej ogólnie o transporcie.
Notils Zainteresowany
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 22-12-2011, 19:56
Hubert 487 specjalnie przebrałem ustawę tak by były tylko elementy, które mówią coś na temat transportu taksówką.
Przepisy w internecie mogą być nieaktualne - dlatego próbuję się dowiedzieć ze źródła - świeżego
Generalnie możesz założyć sobie kogut taxi i jeździć jako taksówkarz, licencje olej bo to tylko strata czasu i pieniędzy. Nie ruszy Cię ani policjant ani strażnik miasta. Podsumowując masz przyzwolenie od samej góry przez prezydenta tego kraju, premiera oraz prezydenta tego miasta a także urzędników na Canaletta czyli hulaj dusza władzy nie ma
Warunki podmiotowe uprawniające do wykonywania zawodu taksówkarza określone zostały przepisami ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym ustanawiającymi między innymi minimalne limity wieku dla osób chcących kierować pojazdami samochodowymi, w tym taksówkami. Kierującym taksówką może być osoba która osiągnęła co najmniej wiek 20 lat, o ile posiadała prawo jazdy co najmniej kat. B przez okres 3 lat.
A z tego wynika że jeżeli możesz zdawać egzamin na prawko po ukończeniu 18 roku życia, to jeżeli zdasz ten egzamin w dniu swoich urodzin o licencję możesz zacząć ubiegać się dopiero po upływie trzech lat.
Zresztą możesz przecież podjechać na ul. Canaletta i dowiedzieć się wszystkiego w urzędzie w którym będziesz załatwiał wszystkie sprawy związane z taksówką.
Jeżeli wizyta w tym miejscu i wiadomości jakie uzyskasz nie zniechęcą Cię do dalszych prób uzyskania "pasków" to ... usiądź i poczekaj aż Ci przejdzie
A poważnie - powodzenia. Głównie w utrzymaniu rodziny
_________________ Błogosławiony ten, który nie mając nic do powiedzenia, nie ubiera tego w słowa ...
Notils Zainteresowany
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 22-12-2011, 22:29
Kod:
Warunki podmiotowe uprawniające do wykonywania zawodu taksówkarza określone zostały przepisami ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym ustanawiającymi między innymi minimalne limity wieku dla osób chcących kierować pojazdami samochodowymi, w tym taksówkami. Kierującym taksówką może być osoba która osiągnęła co najmniej wiek 20 lat, o ile posiadała prawo jazdy co najmniej kat. B przez okres 3 lat.
Już tego zapis został uchylony. Ustawa od 1997r miała 160 ustaw o zmianach.
Tekst ujednolicony najaktualniejszy jest tu:
http://prawo.legeo.pl/pra...ruchu-drogowym/
i nie ma słowa o tym co podałeś.
Dobra wszystko ok powiedz mi
-czy jak będziesz jeżdził 12 h na dobę
-miał cukrzycę,chore nerki,nadciśnienie i inne choroby trybu siedzącego
-zajęte świątek ,piątek, niedzielę
-zajechany samochód
-żonę,kochankę marudzącą o tym że nie masz dla niej kasy
będziesz bardziej wolny niż teraz w swojej pracy
_________________ Jeśli walczymy możemy przegrać , jeśli nie walczymy jesteśmy przegrani
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum