logo

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: ciekawymi, forum, zdjeciami

Forum z ciekawymi zdjęciami
Autor Wiadomość
Artur'79 
Spamer

Powinowactwo z taksówką: taxi
Korporacja: ELE
Piwa: 274/53

Grupy: ELE TAXI
Wysłany: 26-12-2011, 09:28   Forum z ciekawymi zdjęciami
 Autor postu otrzymał 3 piw(a)

Forum podobne do Skyscrapercity, link już do konkretnego wątku zawierającego bardzo miłe dla oka obrazki z całego świata.

Link

Więcej szczegółów
Wystawiono 3 piw(a):
lolo, Pavulon, Dimple
juhas 
Spamer

Piwa: 291/107

Wysłany: 26-12-2011, 17:04   
 Autor postu otrzymał 1 piw(a)

Na tym forum Skyscraperpage zamieszczane są rzeczywiście kapitalne zdjęcia. Nie znałem tej strony. Nie chcąc zniechęcać do prób naśladownictwa, bo efekt jest tego warty, napiszę tylko, że to wymaga całych lat focenia, eksperymentowania z tysiącami ujęć, poświęcenia się swojej pasji.

Miałem okres fascynacji fotografiką i sporo czytałem o technikach. 90% tych zdjęć jest robionych specjalną techniką kilku, kilkunastu zdjęć w różnych ustawieniach czasu i przysłony, bez poruszenia aparatu. Chodzi o to, że na jednym zdjęciu nie można uzyskać doświetlenia każdego szczegółu - doskonale pokazane obiekty w pełnym oświetleniu spowodują, że te w cieniu będą gorzej widoczne. Dlatego wykonuje się serię zdjęć, łącznie z tymi, które idealnie doświetlają miejsca w cieniu, mimo, że reszta takiej fotografii będzie prześwietlona. Po nałożeniu tych kilku fotografii na siebie, za pomocą specjalnego programu tworzymy zdjęcie idealne. To dopiero początek pracy, bo właściwy efekt uzyskujemy po wielogodzinnej obróbce w Photoshopie. Jednak reakcja widza po obejrzeniu tak dopracowanego zdjęcia jest bezcenna.

Myślę jednak, że bardziej fascynująca jest treść fotografii i świadomość istnienia tysięcy miejsc wartych zobaczenia. Podróżowanie może być celem życia - ludzie pracują ciężko, żeby zrealizować kolejną wymarzoną podróż.

Zdaję sobie sprawę, że kiedy człowiek walczy o środki na zapłacenie stosu zaległych rachunków, takie marzenia trzeba odpychać, bo można wpaść w depresję. Z kolei, nie mogę zrealizować marzeń, bo mój kraj od 22 lat jest źle zarządzany. I znowu - o czym byśmy nie rozmawiali, zawsze schodzi na politykę.

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Artur'79
Don Pedro 
Gaduła

Powinowactwo z taksówką: Taxi
Korporacja: Volfra
Piwa: 28/46
Wysłany: 26-12-2011, 22:34   
 Autor postu otrzymał 1 piw(a)

Kiedyś było to bardzo skomplikowane, ale teraz...Nie taki diabeł straszny :) Znajdujemy w internecie stronki na temat techniki HDR, odpowiedni programik(na tych stronach wszystko podane jak na tacy) i do boju! Ewentualnie jeszcze program do składania panoram.
I z całym szacunkiem juhas można się w tym temacie obejść bez polityki, bo ruskie(smieny, zenity), czy amerykańskie(polaroid) aparaty raczej tutaj się nie sprawdzą. Wystarczy każdy japoński lub koreański aparat cyfrowy z manualnym ustawieniem czasu i przysłony, jeszcze lepiej z funkcją "bracketing". Powodzenia w eksperymentowaniu, :ok:
Postaw piwo autorowi tego posta

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Dimple
juhas 
Spamer

Piwa: 291/107

Wysłany: 27-12-2011, 03:02   

Kilka takich zdjęć zrobiłem 10 lat temu, ale wymagają takiego nakładu pracy, że trzeba mieć silną motywację i dużo czasu, a co za tym idzie dużo pieniędzy na beztroskie życie bez zarobkowania. Współczesne aparaty rzeczywiście posiadają bracketing wykonujący serię zdjęć z różnymi nastawieniami, ale dobre zdjęcia wychodzą tylko lustrzanką z porządnym obiektywem, a tego poniżej 2000 zł nie kupisz.

O polityce pisałem głównie w kontekście marzeń o podróżowaniu, które można spełniać przy osiąganiu dochodów trzykrotnie większych niż nasze, co byłoby możliwe przy trzykrotnie wyższych dochodach naszych klientów, co skutecznie uniemożliwiły trzykrotne rządy zaprzańców (89-91, 92-05, 08-11).

Odpowiedz do tematu