Wysłany: 18-11-2011, 13:41 Brytyjskie taksówki mają nagrywać pasażerów.
Cytat:
Taksówkarze w uniwersyteckim mieście powiedzieli, że kazano im zainstalować urządzenia warte 460 funtów do 2015 r. albo mogą stracić licencje. Mikrofony wraz z kamerą CCTV w samochodzie, aktywują się wraz z zapaleniem sinika a będą nagrywały do 30 minut po wyłączeniu silnika.
tak ponoć jest już chyba w Szwecji? O ile dobrze pamiętam opowieść, na pewno mówił mi to pasażer, Szwed.
Myślę, że dobry pomysł. Niestety nas raczej nie stać na takie rejestratory
Powinowactwo z taksówką: Taxi
Korporacja: ?
Piwa: 123/139 Skąd: Żoliborz
Wysłany: 18-11-2011, 15:56
Nie przesadzaj. Ostatnio patrzyłem na allegro na mini kamery. Ceny zaczynają się od kilkudziesięciu zł. Oczywiście są to proste urządzenia odpalane ręcznie lub z czujnika dźwiękowego. Za ok 200 pln można kupić kamerę przystosowana do samochodu z ekranem do podgladu. Wszystkie rejestrują na kartach SD i micro SD. Być może jakiś elektronik mógłby podpiąć takie urządzenie pod instalację samochodową żeby działało automatycznie.
I bardzo dobrze, bardzo chciałbym takiego nakazu u nas. Ukróciłoby to wiele niezasadnych skarg w których pasażerowie twierdzą, że taksówkarz zachował się źle, podczas gdy często to właśnie ich zachowanie jest naganne.
No - może nie nakazu i nie video. Ale możliwość w 100% zalegalizowana nagrywania dźwięku, bardzo by się przydała.
Mam taką kamerkę, dobra rzecz polecam innym.
Z tym, że kamerka nastawiona jest na nagrywanie obrazy przed samochodem, ale dźwięk nagrywa z wnętrza, także ewentualny dowód byłby.
Wadą jest to że karta 8GB starcza na ok.3 godz. nagrania, a potem się nadpisuje, więc jakby wpynęła skarga, to ja już mam ten kurs wykasowany i dowodów nie ma.
Dokładnie. Czasami rzecz wpływa po kilku dniach, bardzo rzadko - po kilkunastu. Ale gdyby nagrywać sam dźwięk na kartę 8-16 GB, jeśli w średniej jakości mp3 mamy 1MB~1 minuta, to 8000 MB powinno wystarczyć aż nadto.
Zrzucać codziennie po pracy na komputer i umieszczać odpowiednią datę w opisie. Normalnie paranoja, ale czasami ludzie tworzą takie opowieści, że sam zacząłem nad tym myśleć. Na ten moment mam w razie czego dyktafon, ale ma on jedną wadę - trzeba pamiętać, żeby go w odpowiedniej chwili włączyć.
Obecnie oferowane kamerki służą jako rejestratory trasy, można nagrać sam obraz bez dźwięku, ale samego dźwięku nie. Nagrany obraz potrzebuje wiecej pamięci.
Myślałem o zakupie kilku kart i wymieniania ich tak,żebym po zakończonym dniu mógł w domu nagrywać na laptopa. Ale jak pisał Artur to paranoja jakaś.
Artur'79 Spamer
Powinowactwo z taksówką: taxi
Korporacja: ELE
Piwa: 274/53
Trzeba więc znaleźć cyfrowy dyktafon z odpowiednią pamięcią i nagrywać sam dźwięk. Trzeba tylko dobrze go umieścić żeby dźwięk był czytelny. Chociaż opcja z trasą też może być przydatna, bo jeszcze zadzwoni Pan że mu drogę zajechaliśmy i co wtedy? Dla mnie to żenada, jakbym miał telefon do mamy na burcie to co, też by taki pacjent zadzwonił ze skargą?
Mam taką kamerkę, dobra rzecz polecam innym.
Z tym, że kamerka nastawiona jest na nagrywanie obrazy przed samochodem, ale dźwięk nagrywa z wnętrza, także ewentualny dowód byłby.
Wadą jest to że karta 8GB starcza na ok.3 godz. nagrania, a potem się nadpisuje, więc jakby wpynęła skarga, to ja już mam ten kurs wykasowany i dowodów nie ma.
kamerka chodzi non stop czy nagywanie włącza się w chwili zajęcia miejsa przez pasażera? można dać zasilanie z chorągiewki czyli w chwili włączenia kasy rozpocznie się rejestrowanie trasy
Kamerki, dyktafony i jeszcze piórko w d..e. Pofolgujcie ! To ma być taksówka czy gadżeto-mobil ? Już mamy trochę tych zabawek, jak dla mnie to i tak za dużo.
kamerka chodzi non stop czy nagywanie włącza się w chwili zajęcia miejsa przez pasażera? można dać zasilanie z chorągiewki czyli w chwili włączenia kasy rozpocznie się rejestrowanie trasy
Możesz ustawić, że włącza się po przekręceniu stacyjki, albo jak nastąpi ruch pojazdu.
Ja mam ustawioną tę pierwszą opcję.
A co do nagrywania dźwięku, kamerka jest umocowana na przedniej szybie i mikrofon słąbo ściąga głos pasażera siędzącego na tylnym siedzeniu.
Jej głównym celem jest rejestrowanie trasy i ewentualny dowód w razie stłuczki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum