Wysłany: 09-12-2010, 21:55 Bliskie spotkania z Policją i Strażą Miejską
Opiszę co spotkało mnie parę dni temu.
Stoję sobię na zleceniu Ciepła róg Krochmalnej, oczywiście nie ma gdzie stanąc, więc przykleiłem się na rogu. Czekam na klienta, ale zamiast klienta zjawia się Strażnik miejski i informuje mnie że stojąc tu złamałem dwa przepisy i proponuje mi mandat 400zł.
Tłumaczę jak człowiekowi,że mam tu zlecenie i dopiero co podjechałem, wiję się jak mogę, chcę odjechać, ale niestety. Strażnik miejski nie ugięty nie przyjmuje moich tłumaczeń, zresztą mówi,że nie bardzo go obchodzą. Złamałem przepisy i musi być mandat.
Odmawiam przyjęcia mandatu, bo po pierwsze jestem w pracy nie na zwiedzaniu Warszawy, klienta muszę odebrać, nikomu nie blokuję przejazdu, a w ogóle na tych rogach stoją inne samochody, ale tylko taksówka zostaje zauważona(przejeżdząjący taksówkarz z Supra otworzył szybę i powiedział dosadnie co myśli o czepianiu się taksówkarzy, za co mu dzieki ), no i najważniejszy powód 400zł drogą nie chodzi.
Na to Strażnik informuje mnie że sprawa trafi do Sądu Grodzkiego.
Znam procedury i mówię,że nie zmieniam zdania i odmawiam przyjęcia mandatu, wezmę z biura zaświadczenie że miałem tu zlecenie( takie biuro wydaje) i mam nadzieje,że sędzie będzie bardziej ludzki niż pan i zrozumie charakter naszej pracy i sytuację w mieście dotyczącą braku miejsc, szczególnie w okolicach biurowców.
Strażnik Miejscki obfotografował mój samochód ze wszystkich stron, poszedł pisać papiery, przetrzymał mnie ze 20 minut, po czym przyszedł i oddał mi dokumenty twierdząc że nie chce mu się pisać papierów do sądy i tym razem mnie puszcza z pouczeniem
Mam nadzieję,że po prostu przemyślał i zrozumiał moje tłumaczenia.
W każdym razie sprawa dla mnie zakończyła się pomyśnie poza straconym klientem.
Piszę o tym ponieważ chciałbym , żeby inni podzielili się swoimi doświadczeniami ze spotkań z Policją i Strażą Miejską podczas naszej pracy.
Dodam jeszcze,że kolega miał podobną sytuację tylko,że z Policjantem i Sąd Grodzki podtrzymał decyzję o karze w trybie zaocznym, a po odwołaniu się Sąd drugiej instancji stwierdził co prawda winę popełnienia wykroczenia, ale ze względu na okoliczniści odstąpił od wymierzenia kary. Jedynym kosztem było 50zł kosztów sądowych
Powinowactwo z taksówką: Taxi
Korporacja: brak
Postawił 2 piw(a) Skąd: Wola
Wysłany: 09-12-2010, 23:59
Ciekawi mnie tylko gdzie w momencie twojej kontroli stał samochód straży , bo u mnie na osiedlu nagminnie przyjeżdżali wypisywać mandaty za stanie na zakazie ( a sami tam parkowali) do teraz często zdarza się że jeżdżą sobie pod prąd bo tak krócej .Druga kwestia to że chyba napis TAXI coś oznacza i jakby nie było działamy na zasadzie transportu publicznego M.St. Warszawy , więc niech może zaczną gnębić przewozu którzy są zwykłymi prywatnymi brykami i obstawiają każde skrzyżowanie i chodniki, przystanki itp ...
_________________ "Te zakręty , skrzyżowania dobrze znamy , serpentyny i pobocza wyczuwamy , raz na ziemi raz pod ziemią drogi kręte , coś być musi do cholery za zakrętem"
GLOBIK Częsty bywalec
Powinowactwo z taksówką: Cywil z przeszł
Korporacja: Br. REKLAMA
Postawił 1 piw(a) Skąd: warszawa
Wysłany: 10-12-2010, 00:20
A ja z recji że nie mam już nic wspólnego z taxi przewozem wyjawie tajemnice której się kiblu nauczył NIE BRAĆ ŻADNYCH MANDATÓW!!! 99% MILICJANTÓW I WIEJSZCZAKÓW NIE WYPISZE MANDATU DO SĄDU bo to leniwe gnoje są... Dlatego spotykacie przewóz tam gdzie nie powinno go być.......
Korporacja: ?
Piwa: 123/139 Skąd: Żoliborz
Wysłany: 10-12-2010, 07:25
Napis TAXI coś oznacza? Owszem. Robi za lep na sm. Też miałem podobną sytuację. Fakt faktem że byłem prywatnie i zlamalem zakaz parkowania ale zostałem zauważony tylko ja mimo że ten sam zakaz złamało jeszcze kilku prywatnych samochodów. Skończyło się na dość ostrej wymianie zdań. Sm szuka frajerow ale jak się im postawić to opuszczają.
A tak przy okazji. Wczoraj w radiu usłyszałem że w jakiejś dziurze policjant tak się zmartwil że nikogo nie ukarał że wypisał mandat sam sobie.
Nie będę tego komentował.
Powinowactwo z taksówką: taxi
Korporacja: ELE
Piwa: 22/58 Skąd: strefa 3
Wysłany: 10-12-2010, 09:09
Bo im naczelnik nakazał, że muszą na każdej zmianie wystawić minimum jeden mandat, inaczej mają po premii Tak się przejął, że wolał wypisać sobie mandat na 20PLN za chodzenie po torach kolejowych niż stracić 500PLN premii
_________________ Chociaż bym szedł ciemną doliną, zła się nie ulęknę, bo to ja jestem największym skurczybykiem w tej dolinie.
Ja z racji wykonywanego zawodu ( jestem kurierem) często muszę łamać różne zakazy zatrzymywania i postoju, uiszczania opłat w parkomacie etc. i powiem Wam, że na 5 lat bujania się po naszym mieście dopiero w tym roku dostałem pierwszy mandat za postój w miejscu niedozwolonym i założyli mi żółty kołpak , a tak idzie się dogadać z panami, a szczególnie paniami ze straży miejskiej. Policjanci też są OK. We wrześniu śmigam z Redutowej w Wolską, mam niezapięte pasy, dych na szafie i gadam przez telefon (przyjmuje zlecenie), na Wolskiej zatrzymuje mnie policjant z wąsem, bierze dokumenty ogląda, ja spowiadam się, że dopiero co ruszyłem, że brak czasu, że następne zlecenie, a ten do mnie z uśmiechem że jak się spieszę to szybko mam zabierać od niego dokumenty auta i spadać bo on się rozmyśli i zacznie pisać, a wtedy to dopiero nam i się zejdzie i puścił! . Tak naprawdę to nie ma zasady, jeden skurczybyk musi normę wyrobić to się uprze i doooopa, a drugi okaże się człowiekiem i puści, a tak w ogóle to witam Was wszystkich bo jestem tu nowy.
Powinowactwo z taksówką: Taksówkarz
Korporacja: 2.40zł/km
Piwa: 56/31 Skąd: goc(L)aw
Wysłany: 10-12-2010, 11:05
Jakieś miesiąc temu przycupnąłem na Podwalu klient poszedł coś załatwić. Licznik tyka tyk tyk tyk.... Leci do mnie dwóch SM i tekst proszę wszystkie dokumenty przygotować do szczegółowej kontrola. Pytam się o co kaman. Tu jest zakaz postoju słyszę. Lekka konsternacja bo za mną dwa podwozy i jeden TAKI ale co tam. Tłumaczę mu że zaraz wraca klient i pokazuję tykający licznik. Mądrale zawiesili się i tekścior. Następnym razem będzie mandat a poza tym za te paski powinienem przywalić Panu 500zł kary bo nie są na całej długości drzwi ! Wkurzyłem się (delikatnie pisząc) i odpowiedziałem żeby lepiej za tych co za mną stoją się zabrali ale tylko się uśmiechnęli i poszli w drugą stronę. Lukam w lusterko a podwozy w śmiech. Dziekuję nie mam pytań.
Dziś na Wawelskiej w strone Lotnika SM leci bus pasem, a za nią dwa mobilki, myślę sobie lusterek wstecznych nie mają, szyby zaparowały hmm, a może eskorta jakaś ?
A na Centralnym dziś tuż przy wejściu od strony Złotych Tarasów CAB - kolegów z Sawy chyba to nie denerwuje ? Dzwonić do SM każdy i wzywać interwencje. Zadzwoniłem, ale nie wiem jaki efekt - pewnie żaden.
Wysłany: 11-12-2010, 03:38
Wysłany: 09-12-2010, 20:42
Dzisiaj na Jerozolimskich przede mną jechały dwie cywilne osobówki a przed nimi straż wiejska , i co to miało być ? jakaś eskorta ? a może strażacy nie mieli lusterka wstecznego ?
Maikp sądze że to nagminne. Aigel to paski muszą być na całej szerokości drzwi ? a co jak moje drzwi są szersze od paseczków ?
_________________ "Te zakręty , skrzyżowania dobrze znamy , serpentyny i pobocza wyczuwamy , raz na ziemi raz pod ziemią drogi kręte , coś być musi do cholery za zakrętem"
I tak powinniśmy się cieszyć,że nie ma jak kiedyś i na tylnych drzwiach
_________________ WE ARE ELE TAXI. YOU WILL BE ASSIMILATED. RESISTANCE IS FUTILE!
His Lordship Don De Marlone El Kalzone Self-Proclaimed Ruler Of All Oceans And Seas As Well As The Emperor Of The Universe And Lord Of Distant Galaxies
Artur'79 Spamer
Powinowactwo z taksówką: taxi
Korporacja: ELE
Piwa: 274/53
Korporacja: ?
Piwa: 123/139 Skąd: Żoliborz
Wysłany: 11-12-2010, 08:27
Artur tam jest napisane że pod szybą a nie pod całą szybą. Ja nigdzie nie wyczytalem o długości pasków a biurze zezwoleń kiedyś pytałem i też nikt nie potrafił udzielić precyzyjnej odpowiedzi. Jedyne co się dowiedziałem to to że muszą być widoczne.
Irek58 Zorientowany
Piwa: 117/188 Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-12-2010, 09:55
UCHWAŁA NR XXXIX/1199/2008
RADY MIASTA STOŁECZNEGO WARSZAWY
z dnia 28 sierpnia 2008 r.
w sprawie dodatkowych oznaczeń taksówek osobowych
Na podstawie art. 18 ust. 2 pkt 15 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (Dz. U. z 2001 r. Nr 142, poz. 1591 z późn. zm. ) oraz art. 15 ust. 7 ustawy z dnia 15 listopada 1984 r. Prawo przewozowe (Dz. U. z 2000 r. Nr 50, poz. 601 z późn. zm. ) - Rada m.st. Warszawy uchwala, co następuje:
§ 1.1.Wprowadza się obowiązek stosowania na pojazdach zarejestrowanych w m. st. Warszawie, użytkowanych jako taksówki osobowe, dodatkowych oznaczeń określonych w załączniku do uchwały.
2. Za wydanie dodatkowych oznaczeń, organ udzielający licencji na transport drogowy taksówką, pobiera opłaty wynikające z kalkulacji kosztów wykonania poszczególnych elementów.
§ 2. Przedsiębiorcy wykonujący transport drogowy taksówką osobową, dostosują swoje pojazdy do wymogów określonych w § 2 załącznika do uchwały oraz wymienią aktualnie posiadane tabliczki informacyjne o opłacie i możliwości składania skarg, wniosków i uwag – na nowe, określone w § 5 i § 7 załącznika do uchwały, nie później niż w okresie 4 miesięcy od dnia wejścia w życie uchwały.
§ 3. Traci moc uchwała Nr XIV/181/2003 Rady m.st. Warszawy z dnia 3 lipca 2003 r. w sprawie dodatkowych oznaczeń taksówek osobowych (Dz. Urz. Woj. Maz. z 2003 r. Nr 204, poz. 5227 i Nr 266, poz. 6998).
§ 4. Wykonanie uchwały powierza się Prezydentowi m.st. Warszawy.
§ 5. Uchwała podlega ogłoszeniu w prasie lokalnej oraz na tablicach ogłoszeń Urzędu
m. st. Warszawy.
§ 6. Uchwała wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Województwa Mazowieckiego.
Przewodnicząca
Rady m.st. Warszawy
( – )
Ewa Malinowska-Grupińska
Załącznik
do uchwały Nr XXXIX/1199/2008
Rady m.st. Warszawy
z dnia 28 sierpnia 2008 r.
w sprawie dodatkowych oznaczeń taksówek osobowych
Wzory dodatkowych oznaczeń zewnętrznych i wewnętrznych taksówek osobowych
§ 1. Wprowadza się obowiązek stosowania w taksówkach oznaczeń zawierających:
1. Pas zewnętrzny żółto-czerwony o szerokości 6cm trwale naklejony wzdłuż samochodu, bezpośrednio pod szybami przednich prawych i lewych drzwi – na całej długości szyb;
2. Numer boczny (czarne cyfry na białym tle) naklejony trwale na pasach żółto-
czerwonych, w środkowej ich części. Pomiędzy poszczególnymi cyframi (biały prostokąt z czarną cyfrą) tworzącymi numer boczny, nie mogą występować przerwy;
3. Herb Warszawy w formacie obowiązującym, trwale naklejony (symetrycznie – pod nr bocznym) w środkowej części przednich prawych i lewych drzwi pojazdu;
§ 2. Na przednich prawych i lewych drzwiach pojazdu nie mogą być umieszczone inne
znaki graficzne (słowne, cyfrowe itp.) – od określonych w przepisach niniejszej uchwały.
§ 3. 1.Wprowadza się tabliczkę informacyjną z hologramem o wymiarach 10 x 6cm zawierająca: numer licencji na wykonywanie transportu drogowego taksówką osobową oraz numer rejestracyjny pojazdu.
2. Tabliczka winna być naklejona trwale na przedniej szybie pojazdu od wewnątrz pojazdu, w górnym prawym rogu.
3. W przypadku znajdującego się na przedniej szybie przyciemnionego pasa
przeciwsłonecznego – tabliczkę należy nakleić trwale bezpośrednio
pod przyciemnionym pasem od wewnątrz pojazdu, w górnym prawym rogu.
§ 4. Wprowadza się dwustronną tabliczkę o wymiarach 14x8 cm - informującą o taryfie opłat, naklejoną trwale na przedniej szybie od wewnątrz pojazdu, w dolnym prawym rogu. Tło tabliczki białe, napisy w kolorze czarnym.
Wzór tabliczki:
TARYFA 1 - dzienna 1 km zł TARYFA 2 - nocna i świąteczna 1 km zł TARYFA 3 - wyjazd poza strefę 1 w dzień* 1 km zł TARYFA 4 - wyjazd poza strefę 1 w nocy i święta* 1 km zł
* Bez wykorzystania kursu powrotnego
Dodatkowe informacje o stosowanych cenach u kierowcy taksówki
§ 5. 1. Wprowadza się dwustronną tabliczkę o wymiarach 16 x 8 cm - informującą o opłacie za 1 km na taryfie 1, naklejoną trwale od wewnątrz pojazdu, w lewym górnym rogu szyby, tylnych prawych drzwi.
Tło tabliczki białe, napisy w kolorze czarnym.
Wzór tabliczki:
Strona 1:
T A R Y F A 1 D Z I E N N A
1 km: zł
Biuro Działalności Gospodarczej i Zezwoleń Urzędu m. st. Warszawy
Strona 2:
TARYFA 1 - dzienna 1 km zł
TARYFA 2 - nocna i świąteczna 1 km zł
TARYFA 3 - wyjazd poza strefę 1 w dzień* 1 km zł
TARYFA 4 - wyjazd poza strefę 1 w nocy i święta* 1 km zł
- * Bez wykorzystania kursu powrotnego.
- Dodatkowe informacje o stosowanych cenach u kierowcy taksówki.
- Skargi, wnioski i uwagi dotyczące usługi należy kierować do Biura
Działalności Gospodarczej i Zezwoleń Urzędu m.st. Warszawy,
ul. Canaletta 2.
2. W przypadku gdy szyba tylnych prawych drzwi jest przyciemniona, tabliczkę nakleja się trwale od wewnątrz pojazdu, w prawym górnym rogu szyby przednich prawych drzwi.
§ 6. Wprowadza się tabliczkę znamionową (identyfikator) umieszczoną wewnątrz pojazdu, na desce rozdzielczej - w miejscu widocznym, zapewniającym pasażerowi możliwość odczytania zawartych w niej informacji obejmujących:
1) zdjęcie kierowcy,
2) imię i nazwisko kierowcy,
3) numer licencji taxi i okres jej ważności,
4) numer boczny taksówki,
5) numer świadectwa kwalifikacji i okres jego ważności lub ważność badania lekarskiego i psychologicznego,
6) nazwę organu wydającego licencję taxi.
§ 7. 1. Wprowadza się kartonową tabliczkę o wymiarach 7 x 9,5cm - zawierającą informację o numerze bocznym taksówki oraz o możliwości kierowania skarg, wniosków i uwag dotyczących prowadzonej działalności do Biura Działalności Gospodarczej i Zezwoleń Urzędu m. st. Warszawy ul. Canaletta 2.
2. Tabliczka winna być umieszczona wewnątrz pojazdu, na środkowym słupku lewych drzwi, w górnej jego części.
Wzór tabliczki:
TAXI
Nr boczny………..……..
Skargi, wnioski i uwagi
dotyczące prowadzonej
działalności taksówkowej
kierować należy do Biura
Działalności Gospodarczej
i Zezwoleń Urzędu
m. st. Warszawy,
ul. Canaletta 2
§ 8. Dodatkowe oznaczenia, identyfikator i tabliczkę z hologramem, wydaje się po przedstawieniu następujących, aktualnych dokumentów:
1) licencji na wykonywanie transportu drogowego taksówką,
2) świadectwa kwalifikacji lub orzeczeń o badaniach lekarskich i psychologicznych,
3) dokumentu dopuszczającego pojazd do ruchu jako taksówka,
4) świadectwa legalizacji taksometru.
§ 9. W przypadku zniszczenia lub utraty tabliczki z hologramem trwale naklejonej na przedniej szybie pojazdu, kierowcy zostanie wydana nowa – po udokumentowaniu przez niego przyczyny takiego stanu.
Wysłany: 11-12-2010, 10:23
no to ja mam wzorcowo , teraz niech tylko jakiś strażnik zwróci mi uwagę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum